Je hebt er lang over nagedacht maar uiteindelijk neem je dan toch de beslissing op je eigen webshop te starten. Bij het starten van een eigen webshop komt er niet alleen best wel wat werk op je af, maar ook een heleboel informatie. Een van de eerste beslissing die je zult moeten nemen is op basis van welk platform (software) ga je de webshop baseren. Met dit artikel wil ik je wat handvaten geven met betrekking tot de voor- en nadelen van een aantal zogenaamde “content management systemen (CMS)”.

 

Waar ga je beginnen met de start van je webshop?

Het lijkt heel simpel, je eigen webshop beginnen. Je hebt een idee over de producten die je wilt verkopen, je hebt al leveranciers en je weet aan wie je wilt gaan verkopen. Alleen nog even een betaalbare webshop laten maken, een winkelwagentje en je bent klaar om te beginnen. Helaas is de werkelijkheid anders. Bij het starten van een webshop, maar ook daarna komt een heleboel kijken.

De eerste actiepunten

Niet alleen de producten zijn van belang voor de start van de webshop, maar je hebt ook goede foto’s nodig van de producten. Goede en unieke teksten van zowel de producten als de productcategorieën zodat je ook gevonden gaat worden in de zoekmachines zoals Google.

Daarnaast zijn er nog een aantal regels waar je aan zult moeten voldoen. Je moet hierbij denken aan goede Leveringsvoorwaarden, maar ook informatie over het herroepingsrecht (recht van retour zenden binnen 14-dagen), privacyverklaring, goede tekst over de voordelen van jouw webshop. Maar ook een betaalprovider die o.a. de iDeal betalingen regelt, een vervoerder voor het transport, leveringskosten enzovoort.

Dit alles moet ingebracht worden als basis van de webshop, dit doe je via het zogenaamde CMS, de webshop software die alles mogelijk maakt. Goede en gebruikersvriendelijke webshop software is dus van wezenlijk belang voor het laten slagen van de webshop. Maar hoe kies je nu het juiste CMS voor jouw webshop?

Kiezen van het juiste webshop platform

Om een webshop te starten heb je dus een basis nodig, een applicatie oftewel de webshop software ook wel CMS (Content Management Systeem) genoemd. Voor het opzetten en beheren van webshops zijn diverse systemen beschikbaar.

Even samengevat is het CMS dus het platform waarop de webshop voor jou wordt gebouwd en waarmee jij de webshop kunt beheren en up-to-date kunt houden. Zo kun je nieuwe producten toevoegen, bestellingen verwerken, afbeeldingen toevoegen, acties aanmaken en extra pagina’s toevoegen zoals bloggen of nieuwspagina’s.

Een goed CMS systeem is visueel van opzet (WYSIWYG) zodat je als gebruiker zonder kennis van HTML of PHP of een andere programmeertaal je webshop kunt onderhouden.

Welke systemen zijn er?

Software voor het bouwen en beheren van webshops zijn er in diverse uitvoeringen. Van eenvoudig tot zeer uitgebreid en van minder bekend tot zeer populair. De vijf grootste en meest populaire contentmanagementsystemen voor webshops zijn:

  1. Magento
  2. Prestashop
  3. Zen Cart
  4. CubeCart
  5. WooCommerce

Uiteraard zijn er nog meer systemen op de markt maar met één van deze 5 systemen maak je geen verkeerde keuze.

1. Magento

Voor steeds meer bedrijven is de webshop een belangrijk verkoopinstrument aan het worden of is de webshop misschien wel het bedrijf. Daarom is een systeem noodzakelijk dat zeer uitgebreid is (of eenvoudig uitbreidbaar) voor wat betreft de mogelijkheden, flexibiliteit en vormgeving. Magento is een ‘Open Source” systeem dat aan die eisen kan voldoen. Het is al jaren een toonaangevend platform voor webshops wereldwijd. Voor wat betreft vormgeving zijn er zeer mooie templates beschikbaar, maar behoort maatwerk design ook tot de mogelijkheden.

2. Prestashop

Een andere mogelijkheid voor de start van een webshop is Prestashop. Net als Magento is ook Prestashop meen zogenaamd “Open Source” aplicatie. Prestashop is van oorsprong een CMS systemen vanuit Frankrijk en wordt gebruikt door veel kleinere of beginnende webwinkels. Het is een laagdrempelig en flexibel CMS.

3. Zen Cart

Ook Zen Cart is een “Open Source” systeem geschikt voor de verkoop van online producten en/of diensten. Het platform bestaat inmiddels zo’n kleine 10 jaar en is redelijk populair. Ook Zen Cart is eenvoudig in het gebruik.

4. CubeCart

Ook dit systeem is een zogenaamd “Open Source” Systeem. CubeCart is inmiddels de basis voor tienduizenden webshops over de hele wereld. Het systeem heeft zowel voor (online) retailers als voor de webdesigner veel te bieden.

5. WooCommerce

Deze e-commerce oplossing is anders dan de andere systemen. WooCommerce is geen losstaand CMS voor webshops maar is een plugin voor het bekende CMS voor websites, WordPress. WordPress is een wereldweid veel gebruikt CMS voor websites en dankzij deze populaire plugin kan er een e-commerce oplossing binnen de WordPress community worden geboden. Een eenvoudige plugin met voldoende functionaliteit voor het opzetten, inrichten en onderhouden van een stabiele webshop. WooCommerce is een e-commerce oplossing die is uitgegroeid tot een razend populaire webshop software die wereldwijd door miljoenen mensen wordt gebruikt.

Webshop laten maken?

Bij KIWI webgroep maken we zowel gebruik van Magento als de combinatie WordPress/WooCommerce voor het bouwen van uw webshop.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die wij u kunnen bieden voor het leveren van uw webshop, neem dan contact op met onze specialist.